Çağımızda her şey çok hızlı ilerliyor, sürekli yeni meslekler çıkıyor. Gençler popüler meslekleri tercih ediyor. Geçmiş zamanlardan günümüze girişimcilikte değişti. Girişimcilik nedir? Ne değildir? Girişimcilik konularını biraz irdeleyelim istiyorum.  

Girişimcilik en basit ifadeyle; bir işe girişmek diyebiliriz. İster yeni bir iş olsun, ister bir işi devam ettirmek olsun bir işe girişmek kolay değil. Her işin bir kuralı var. Ancak risk almaktan korkmayan, biraz araştırmayı seven, üretken ve yaratıcı olan herkesin isterse bir işe girişebileceğini düşünüyorum.  İnsanların tutmuş bir fikri alıp kullanması ve daha önce denenmiş bir yolu tercih etmesi en sık yapılan hatalardan biri. Yapılamaz mı elbette yapılabilir. Ama pazar açısından ürünler ve hizmetler benzer olacağı için ilk düşünenin işin kaymağını yediği bir alanda iş yapmak doğru olmayacaktır. Nasıl yola çıkmalı? Ne yapmalı?

Girişimci nasıl olmalı? Nasıl özellikler taşımalı? Acaba bir girişim yapsam mı diye düşünenleriniz vardır. Kendimce sıraladığım özellikler şöyle; girişimci her şeyden önce özgüvenli olmalı. Cesaretli ve risk alabilmeli. Analizci olmalı. Kafasında fikirler varsa; üzerinde düşünüp geliştirmeli. İyi bir gözlemci olmalı aynı zamanda. Fikirler oluşturacak ve bu fikirleri geliştirecek bir yaratıcı zekâya sahip olmalı. Bu gelişen fikirler için, iletişim kuracağı destek alacağı insanlarla iyi kontak kurabilmeli. Başarılı olmuş girişimcilik hikâyelerini okuyup kendini geliştirebilmeli. Yapacağı işle ilgili, piyasa koşulları, ihtiyaçlar ve tüm süreçleri ayrıntılı olarak araştırmalı. Analizleri neticesinde riskleri hesaplanmalı ve bu doğrultuda planlar yapmalıdır. Yapmaya karar verdiği işle ilgili bir heves ve heyecanı olmalı. Başarısız olmaktan korkmadan, sabırla başlamalı ve sabırla devam etmelidir.

Daha önce düşünülmeyen, yaratıcı olan, ilk kez uygulanacak bir iş olmalı.  Büyük resmi görebilen, gerçekçi hedefler belirleyen; ekonomiden, finanstan, personel seçiminden, görev dağıtımından, bir işletmeyi yönetmekten anlamalıdır. Yönetim becerisi olmalı. Girişimcinin en büyük gücü finansal kaynağıdır. Kaynaklarını doğru yere akıtması önemli. Girişimci, parasal kaynaklarını elinde tuttuktan sonra gerekli adımları atmalıdır. Girişimci yeniliklere açık olmalı; ekonomik ve teknolojik alanda yenilikleri takip etmelidir. Yatırımlarını yenilikler kapsamında yapabilmelidir. Bu özelliklere başka ilaveler de yapmak mümkündür.

Girişim yapmadan önce yapılması gerekenleri birkaç maddede toplamak gerekirse; Fizibilite yapmak, kaynakları gözden geçirmek, şartları yerine getirmek gerekir.

Yeni bir iş kurma süreçleri:

“ Çalışma programı, ön değerlendirme, yapılabilirlik çalışması, iş planı, işi kurmak, işi geliştirmek”

[ Girişimcilik  eğitim notları].

Girişimcilik için dikkate alınması gereken en önemli noktalar; “ doğru zaman, doğru sektör, doğru yerde, doğru ortaklar, doğru ölçek” olmalıdır [Girişimcilik eğitim notları].

Sektör seçimi önemli, pazarı araştırmak gerekir. Birden aklımıza gelen fikri uygulamaya kalkarsak oldukça sıkıntılı olabilir. Genel olarak ilk yaptığımız girişimler de başarılı olamayabiliriz. Fakat çok yaratıcı, sizin üretirken mutlu olduğunuz bir hobi bile bir anda kocaman bir işe dönüşebilir. Hemen her şey girişimcilik için olabilir kıvamındadır. Bu iyi analizler sonucu gerçekleşebilir olarak görüyorum. İnançlar, hayaller, yetenekler oldukça önemli. Kişinin yönetme becerisine sahip olması önemli. Bazı konular da destek alınabilir. Örneğin; teknik bilgiler gibi. Fakat girişimcinin yönetimsel, kişisel becerileri ve teknik bilgileri de olmalıdır.

Kendi işinin patronu olmak isteyen herkes biraz girişimcilik yapmak ister ancak gerçekten bir hedefiniz yoksa başarılı olmak zordur. Yani zorla bir girişimde bulunmak başarısızlığı da beraberinde getirir. Bu konuda yüksek ölçüde hedefler belirlememek gerekir. Çünkü ulaşılamaz bir hedef başarısızlık getirecektir. Her işletme ve her insanın yapacağı gibi bir swot analizi( zayıf ve güçlü tarafları belirleyeceği) tablosu yapmalıdır. Deneyimli olunmasa bile iyice araştırma yapılması gerekir. Deneyimli kişilerden fikir alınması da iyi olur.

Girişimcilik konusundan bahsederken birkaç tane örnekte konuşmalı. Dünya’da ve Türkiye’de pek çok başarılı girişimci var. Ancak Türkiye’den örnek verecek olursam; Yemek sepetinin CEO’su Nevzat Aydın. Nevzat Aydın yurtdışında eğitim görürken, girişimcilik ve iş modellerini inceliyor bu esnada aklına internet üzerinden yemek siparişi almak geliyor. En yakın arkadaşlarına bu fikri açıklıyor. Üç kafadar aynı hevesle işi yapmak istiyor. Üç ortaklı olarak işi kuruyorlar. Restoranlarla görüşmeleri zorlayıcı geçiyor ama 26 tane restoranı kendilerine bağlıyorlar. İlk önce yazıcı ve faks üzerinden sipariş alıyorlar daha sonra gittikçe geliştiriyorlar.  2015’te Almanya merkezli Delivery Hero şirketi tarafından yemek sepeti satın alınıyor. Fakat Nevzat Bey hala yemek sepetinde CEO’luk görevine devam ediyor( Url : http://www.seoegitimzirvesi.com)

Necat Eczacıbaşı’nın babası Süleyman Ferit Bey, girişimci olarak ilk eczaneyi İzmir’de açmış. Mahalle arası bir yerden bir zaman sonra kemeraltı’nda ikinci dükkânını açmış daha sonra Türkiye çapında üne kavuşmuş. Küçük çaplı başlattığı kolonya, losyon, krem ve kişisel bakım ve ilaç üretimi küçük çaplı fakat genişleyen bir girişime dönmüş. Bugün bu anlayışla Eczacıbaşı büyük bir Holding’e dönüştü [Eczacıbaşı. B. İşim gücüm budur benim].

Küçücük bir ihtiyaçtan doğan, tamamlayıcı  ya da farklı olacak ürünlerle piyasada yer almış sayısız başarı örnekleri var. Üstelik sosyal sorumluluk anlamında toplumu çok iyi tanıyan girişimciler bunu işlerine de yansıttılar. Ve daha büyük başarılara imza attılar.

Sizlerin de aklına bazı isimler geliyordur. Ayrıca blogger, eğitimciler ve alışveriş siteleri, yazılımcılar ihtiyaçlara göre belirdikleri, üretime geçen çok farklı alandan insanlar var.

Bu işin en güzel tarafı hobilerini geliştirip, eğlenceli ve faydalı hale getiren kişiler yapıyor. Bu arada küçük bir sır paylaşabilirim. Fayda sağlayan işler genellikle tutar ayrıca insanlara ihtiyaçlarının ne olduğunu söylersen sana inanırlar. Tabi gerçek bir ihtiyaç olmalı!

Şayet bir girişimde bulunmak istiyorsanız biraz bu konuya deyindim. Küçük bir çalışma yapmaya ne dersiniz?

Kağıt- kalem çıkaralım ve yazmaya başlayalım:  Gelin hayalinizdeki işi yazın. Nasıl bir iş hayal ediyorsunuz? Tüm ayrıntıları ile yazın. Sonra bir girişimci ne yapar? Ne gibi özellikler taşır bunu yazın. Bu özellikler sizde var mı? Küçük bir fizibilite yapmaya ne dersiniz? Hayallerinize çok yakın olabilirsiniz…

Başlamak gerek bazen. Haydi başlayın!

Kaynakça:

Eczacıbaşı. B. İşim gücüm budur benim.

 Url : www.seoegitimzirvesi.com

Doç.Dr. Baş. M. Girişimcilik eğitim notları.